Logo

En annerledes ferie

I pinsehelgen hadde vi en veldig spennende tur til Moldova, på besøk til Hans Bjørn – faren til Håvard. Som selvutnevnt guide fikk Hans Bjørn vist oss mye av det flotte som Moldova og Chisinau har å by på. Størst inntrykk gjorde likevel besøk på noen av institusjonene som Hjelp Moldova har støttet og samarbeider med.


Første stopp var Barnehage nr. 74 i Chisinau. Barnehagen er oppholdssted for små barn med synlige eller usynlige funksjonshemminger. Vi ble tatt imot med danse- og sangoppvisning, med omvisning i barnehagen etterpå. Her var det mange fine leker og engasjerte ansatte, og dermed mange glade barn. Også fint å se gjensynsgleden mellom ett av barna, Valeru, og Hans Bjørn – det var tydelig at både barn og voksne satte pris på besøket.

Oppvisning i nr 74

Gjnsynsglede

Deretter gikk turen til Synssenteret, som ligger i samme område som barnehagen. Etter å ha hørt mange sterke historier derfra, med bilder og i dokumentaren (Mirakelet i Moldova), var det kjekt å endelig få se senteret. Vi fikk prøve filterbriller som tilsvarer 4 % synsevne. Alt blir til skygger, og det var vanskelig å se noe som helst – også ved bruk av lese-tv. Deretter var det utdeling av briller til fire barn og en voksen, alle med sterkt nedsatt syn. For noen var det en halvdags reise for å komme til synssenteret, og alle pasientene var ekstremt takknemlig for hjelpen de fikk.

Lena_lese-tv

jordbærpike

Senere besøkte vi et barnehjem i Orhei, en liten by ca. to timer nord for Chisinau. Dette var hjemmet til mange multihandicappede barn (opp til ca. 30 år). Besøket gjorde sterke inntrykk. Trist å høre om barn som var plassert på hjemmet fordi familiene ikke har hatt råd til å ta vare på dem. For noen hadde det gått år siden forrige besøk fra familie. Det var også store kontraster fra det vi har sett på tilsvarende institusjoner i Norge som har mye utstyr og aktiviteter for barna. For barna i Orhei blir dessverre mesteparten av dagene tilbragt i sengen.

I Orhei

Mellom institusjonsbesøkene fikk vi også tid til å være litt turister. Et av høydepunktene var besøket til vinprodusent og eier av verdens største vinkjeller (!) – Milestii Mici. Her er det 200 km med underjordiske ganger, hvor det oppbevares over 2 millioner vinflasker. Vi fikk omvisning (i en brøkdel av kjelleren), med smaksprøver. Ellers på turen vår fikk vi oppleve nydelig mat, kirkebesøk, en diger park og hyggelige gater i Chisinau. Vi anbefaler å reise til Moldova, og kommer gjerne tilbake.

I vinkjelleren

Lena Lunde Lossius, Eivind Molvik, Mari Fløgstad Skipevåg og Håvard Bakketeig