Logo

Verdens synsdag 2018

I år ble Verdens synsdag arrangert den 11. oktober. I Norge ble alle optikerne oppfordret til å gi en synsprøve til inntekt for Hjelp Moldova. Resultatet ble ca. 40 000,- kroner inn på prosjektkontoen. Tusen takk!

Dagen ble også markert i Moldova. Optikerstudentene stilte opp utenfor synssenteret med blind folds, briller og ballonger og hadde ulike opprop. I tillegg leverte de ut informasjonsbrosjyrer om øyet og fortalte om hvor viktig det er å ta vare på synet sitt.

Verdens-synsdag_Flash-mob_800
Flash mob utenfor synssenteret i Chisinau

Verdens-synsdag_synssenteret_ute_web

Diabetes-kampanje

Gjennom hele uken 8.-12. oktober hadde synssenteret også en kampanje med screening av diabetespasienter for å kartlegge hvem som trenger laserbehandling. Pasientene var henvist fra lokale leger, og med manges innsats, sjekket de ca. 40 pasienter per dag.

Klare-for-screening
Klare for screening

Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at ca. 80 % av verdens blindhet kunne vært unngått. Grå stær og diabetes er de viktigste årsakene til blindhet, så dvs. at over 25 millioner mennesker kunne beholdt synet om de hadde fått tilgang til laseroperasjon.

 

Ingunn E. Bakketeig