Logo

Mitt 16. Moldova-opphold

Den 4.–11. november 2018 hadde Jan Askvik sin 16. arbeidsuke sammen med Hans Bjørn i Moldova. Han hadde tre dager sammen med teamet på Synssenteret, én dag på Municipal Sfanta Treime og én dag på Republican Hospital. Les rapporten hans her. Jan-3_opplering-leger_w Katarakt operasjon og opplæring av legene. Arkivfoto: Hjelp Moldova Det var svært gledelig å se den store nytteverdien av arbeidet vårt over tid. Ved Synssenteret er de en svært engasjert gruppe med høyt kunnskapsnivå og stor arbeidsvilje. I tillegg til å hjelpe de svaksynte med hjelpemidler, kan de nå utføre svært avansert diagnostikk og behandling takket være hjelpen de har fått fra Hjelp Moldova. De er bl.a. i full gang med diabetes-screening og laserbehandling når det er nødvendig for å hindre synssvekkelse og ikke minst blindhet. De som er like gamle som meg husker sikkert at på 1970- og 80-tallet var det svært mange blinde diabetikere her hjemme i Norge. Slik er det dessverre fortsatt i Moldova, ganske enkelt fordi de ikke har hatt nødvendig utstyr til å behandle de utsatte. Fortsatt er kapasiteten svært begrenset, men de er i gang. Hjelp Moldova har sådd et frø, og det vil etter hvert spire og gro. På sykehuset Municipal Sfanta Treime var det hektiske dager med ombygging og fornyelse av hele avdelingen. Mye nytt utstyr var kommet til, både med og uten hjelp fra Hjelp Moldova. Det var på høy tid. Avdelingen har vært nedslitt og tungrodd i alle årene jeg har vært på besøk. Jeg fulgte Valentina Lupin i arbeidsdagen. Først undersøkte hun alle pasientene som var blitt operert for grå stær dagen før. De fleste pasientene smilte bredt, de var så fornøyde, og kunne se de minste bokstavene på tavlen – mange uten briller, noen trengte en svak korreksjon. Det gikk plutselig en «rar» følelse gjennom kroppen min. Jeg ble plutselig klar over at det var jo jeg som introduserte denne operasjonsteknikken på avdelingen for 14 år siden. Tankene gikk tilbake til den gang jeg brukte mye tid og krefter på å instruere avdelingens øyeleger i moderne kataraktkirurgi. Den ene etter den andre fikk opplæring. Nå er de fleste dyktige øyekirurger og moderne kirurg er dagligdags. Nok et resultat av Hjelp Moldovas innsats. På operasjonsstuen fant jeg det gamle operasjonsmikroskopet fra Bergen Øyelegesenter pent plassert i gangen, i påvente av ny utplassering? Inne på stuen var et splitter nytt mikroskop av ypperste kvalitet fra Zeiss på plass. Ellers kunne jeg se at det meste av utstyret som ble brukt kommer fra donasjoner fra norske øyeleger og -avdelinger. Mange har bidratt. Senest i romjulen fikk jeg en telefonhenvendelse fra en kollega på Østlandet, som ville donere mange brukte, men brukbare operasjonsinstrumenter. Jeg kunne love at de skal komme til nytte. Bergen Øyelegesenter donerer fortsatt engangsutstyr til de såkalte fakomaskinene, som brukes til operasjon av grå stær. Personlig donerer jeg antibiotika for å hindre infeksjon i ettertid. jan-2_opplering-synssenteret_w Opplæring av de ansatte på synssenteret i bruk av laser. Som ivrig jeger har jeg mange ganger ytret ønske om å få være med på jakt i Moldova en dag. Lørdagen ble jeg med en gruppe jegere som dro helt til grensen mot Ukraina og Transnistria for å jakte fasan. Det ble en usedvanlig hyggelig opplevelse med god fangst, men ikke minst å se at moldovske jegere også har god jaktmoral og -etikk i tillegg til godt kameratskap. Det frister til gjentakelse. Jan Askvik