Logo

Rapport fra første tur i 2019

Jeg er akkurat kommet hjem etter nye tre uker i Moldova. Også denne gangen ble det en del sterke opplevelser i møte med pasienter. Noen var innom for første gang, andre på oppfølgingsbesøk. De færreste er på senteret kun én gang.


Hovedvekten av pasientene denne gangen var jenter og unge kvinner med brillestyrker fra -10 til -22, briller som jeg hadde med fra Norge. At vi kan hjelpe disse er svært viktig for kvinners posisjon og deltakelse i samfunnet. Nå er aktiviteten ved senteret stor, spesielt i forhold til laserbehandling. Vår nytilsatte lege, Irina, gjør en god jobb for å behandle diabetes-pasienter med øyekomplikasjoner. Med dette unngår vi mye unødvendig blindhet.

I-speilet_januar-2019_w     Synssenteret_TG_jan_2019_w

Møte med UNDP

Den første uken hadde vi et møte med FN sitt utviklingsprogram (UNDP) der vi informerte om Hjelp Moldovas økonomiske situasjon. Per i dag får vi litt betaling fra medisinsk forsikring for våre tjenester ved synssenteret, men vi trenger hjelp for å komme videre i arbeidet med å få moldovske myndigheter til å ta enda mer ansvar. Vi vil at myndighetene skal betale for hjelpemidler synssenteret vårt leverer ut til pasientene, da dette blir gjort i forhold til andre funksjonshemminger som for eksempel hørselshemmede. For øvrig vil UNDP hjelpe oss med å se på andre offisielle tilskuddsordninger både nasjonalt og internasjonalt.

Skolebesøk

En ettermiddag besøkte vi skolen til en av pasientene våre i Chisinau. Denne 11 år gamle gutten er synshemmet, og får dessverre for dårlig oppfølging og tilrettelegging på skolen. Kunnskap om hvordan de kan hjelpe en synshemmet er generelt for dårlig på alle skolene her. Det var derfor viktig for teamet fra synssenteret å informere både lærerne, skoleledelsen og foresatte hvordan skolehverdagen kan tilrettelegges. Avtalen mellom moldovske myndigheter og synssenteret er at vi sammen skal informere skoler og utdanningsinstitusjoner om bedre tilrettelegging for synshemmede.

Universitetsklinikk

I januar ble Synssenteret godkjent som universitetsklinikk, noe som har vært et mål i lang tid. Dette vil si at både øyelege- og optometristudenter nå kan få godkjent sin praksis hos oss, samtidig er det en stor anerkjennelse for synssenteret.

Julegaveprosjektet

Under januar-oppholdet har vi også vært i kontakt med noen av familiene i julegaveprosjektet; bl.a. Daniel, Nico og familien Banar. I tillegg møtte vi en ny familie fra Stefan Voda som også trenger vår hjelp: Tre barn er forlatt av sin alkoholiserte mor. En tante tar hånd om disse nå. Hun kom til senteret med en jente på 5 år, som er synshemmet. I tillegg er jenta født med åpen gane, og har derfor ikke språk. Tanten hadde skrapt sammen penger til ganeoperasjon. Familien fikk noen lei da de var til undersøkelse. Vel hjemme ringte hun til senteret og fortalte at hun hadde kjøpt rumpeakebrett til barna for noe av pengene, det var nemlig deres høyeste ønske i brevet til julenissen.

– Oi, traff dere julenissen da dere var i byen, spurte storebroren! – Ja, han heter Hans og vil komme på besøk seinere, svarte tanten.

Ellers har det vært full vinter i Moldova, kaldt og mye snø, så det har vært farlig å bevege seg ute. Der er det ingen som måker rent for snø og is.
Hjemreisen gikk dessverre ikke som planlagt. Torsdag 31. januar ble alle avganger kansellert pga. tåke, det samme gjaldt neste dag. Jeg kom meg omsider hjem lørdag kveld, to dager forsinket.

Hans Bjørn Bakketeig
Foto: Synssenteret