Logo

Valg i Moldova

Søndag 24. februar var det parlamentsvalg i Moldova. Personalet på synssenteret la også denne gangen til rette for at synshemmede kunne få bruke stemmeretten sin, og var til stede både i Chisinau, Belt og Basarabeasca. –I disse regionene er det svært mange med synshemminger, så det er det kjekt å kunne yte service slik at også de kan få mulighet til å stemme, sier de ansatte. Stemmelokalene ble utstyrt med lese-tv, luper og annet, og flere fra synssenteret var til stede valgdagen for å bistå ved behov. Forrige valg var høsten 2014, og samme tiltak ble gjort ved de tre siste valgene. Valg_tilrettelagt for synshemmede Tilrettelagt for synshemmede. Stemmelokale-i-Belt Stemmelokalet i Belt (Balti). Ansvarlig for prosjektet er Alliansen Infonet i samarbeid med flere andre organisasjoner som har fokus på menneskerettigheter. Prosjektet støttes økonomisk av den øst-europeiske stiftelsen for et inkluderende og rettferdig valg for alle, jf. EU og OSCEs anbefalinger om menneskerettigheter. Valgresultatet Når stemmene nå er talt opp, viser det seg at kun halvparten av vel 3 millioner stemmeberettigede moldovere har stemt. Dagens regjeringsparti, Demokratene, mistet en del stemmer, og det ser nå ut som at det russiskvennlige sosialistpartiet får størst oppslutning. Hvis ingen av partiene klarer å sikre reint flertall, snakkes det om et eventuelt nyvalg om ikke altfor lenge. Moldova går spennende tider i møte. Tekst: Ingunn E. Bakketeig Foto: Synssenteret v/ Irina og Tatiana Stemmelokale-Chisinau_w