Logo

Kongsberg-studenter på utveksling i Moldova

Optometristudentene Martin Leander Olsen, Ida Marie Knudsen og Erik Thuestad fra Universitetet i Sørøst-Norge har nå hospitert ved synssenteret vårt i Chisinau i snart to uker. Dette er andre året at norske studenter er på utveksling til Moldova. Martin_Ida-og-Erik_w Martin Leander Olsen, Ida Marie Knudsen og Erik Thuestad. Utvekslingen varer i 12 uker, og i løpet av denne perioden hospiterer og arbeider studentene på ulike sykehus og andre institusjoner i Moldova. Under oppholdet hos oss har de vært med på forskjellige aktiviteter. Vi har hatt mange «spennende» pasienter til undersøkelse, dvs. pasienter man ikke får se og oppleve i en vanlig optikerpraksis i Norge. Pasientene har vært i alderen fra 1 år og oppover. Studentene har også deltatt i vurdering av diabetespasienter for eventuell behandling med laser. For studentene er både arbeidssituasjonen og forholdene annerledes enn hva de er vant med hjemme. student_test_1_w Foruten aktiviteten på senteret har vi vært i en barnehage for synshemmede. Der undersøkte vi ca. ti barn, og noen av disse får tilpasset briller. Student_test_3 Ulike midler må til for å holde oppmerksomheten i løpet av synsundersøkelsen. Her er både tegnefilm og musikk nyttig når man skal sjekke avstand. Andre aktiviteter I morgen (7. mars) skal vi til kvinnefengselet i Rusca for å sjekke synet til de innsatte der. Der regner vi med å få synstestet ca. 30 personer. Dette er en videreføring av arbeidet vi gjorde sammen med Norlam. Ida, Martin og Erik er også med når de moldovske 1. års-optometristudentene har praksis, og de er gode rådgivere og en motivasjonsfaktor for disse studentene. Kongsberg-studentene planlegger også en forelesning om optikeryrket og hva som kan forventes når de er ferdig utdannet. De første studentene i Moldova er ferdig sommeren 2021.   Tekst og foto: Hans Bjørn Bakketeig