Logo

Oppsummering og høydepunkter fra Hjelp Moldovas arbeid i 2019

Godt nytt år! 2019 var et aktivt år for Hjelp Moldova. Ett av hovedmålene våre var å få myndighetene i Moldova til å ta større ansvar, noe vi har jobbet mye med. Den politiske situasjonen gjør dette vanskelig, men nytt av året var at den moldovske stat gir oss tilskudd til innkjøp av synshjelpemiddel. Vi er også i god dialog med Medisinsk forsikring i Moldova om å øke støtten til dekning av utgiftene i forbindelse med utredninger og behandlinger ved synssenteret, så vi er på riktig vei. Å videreutvikle dette blir en viktig oppgave i 2020. Gutt med prøvebrille     Lese-tv Grieg Foundation, organisasjonens viktige støttespiller de siste ti år, har også i år støttet arbeidet vårt i Moldova. Vi er imponert og takknemlig for innsatsen de videregående skolene Fusa vgs, Langhaugen vgs, Os gymnas og Os vgs gjør for Hjelp Moldova. Engasjementet blant de unge er stort – og alle de videregående skolene satte nye rekorder ved høstens solidaritetsaksjoner! Os gymnas har sin solidaritetsdag nå på nyåret. I tillegg fikk vi en hyggelig overraskelse på årets siste dag: Os & Fusaposten hadde en alternativ julekalender, der en julerose fungerte som stafettpinne ved at hilsener ble sendt til/fra ulike personer på begge sider av Bjørnafjorden. Publikums oppgave ble å gjette hvem den nye rosemottakeren var. Osingen Ragnhild Kristine Midtbø ble trukket ut som hovedvinner og fikk en premie på 2000,- kroner. Hun valgte å gi halvparten til Hjelp Moldova – utrolig flott av en 18-åring! Støtten fra både lokale givere i Bjørnafjord-området og ellers rundt om i landet, har også i år gjort arbeidet vårt i Moldova mulig. Her nevner vi bl.a. Bjørnafjorden soroptimistklubb som la ned etter 40 års aktivitet, og ga resterende midler til Hjelp Moldova, gaver ved ulike runde dager, og minnegave ved Gunnar Nagell Dahls tragiske bortgang. I tillegg fikk organisasjonen en større gave fra en anonym giver i Bergen.

Noen høydepunkter fra 2019:

  •  I løpet av året har ca. 1000 synshemmede i Moldova fått hjelp i form av briller og andre tiltak. Aktiviteten vi har hatt i forbindelse med øyekomplikasjoner ved diabetes gjør at mange heldigvis unngår å bli blinde. (Les om Alexandru, Ruslan mfl. her)
  • Vi har holdt kurs for cirka hundre av landets øyeleger og fastleger om diabetes og øyekomplikasjoner, laserbehandling etc. (lenke til saken).
  • I april var det ti år siden vi etablerte synssenteret i Chisinau. Dette ble markert med et miniseminar på Verdens synsdag den 9. oktober 2019 (se Feiring av 10-årsjubileum).
  • Nytt behandlingsrom på «Mor og barn»-sykehuset og øyemedisinsk utstyr til to andre sykehus (lenke til saken Overrekkelse av utstyr)
  • Dokumentarfilmen «Mirakelet i Moldova» ble vist i Moldova for første gang den 27. mai – og vant da pris for beste film i kategorien «Eyes on Moldova» (lenke til omtalen).
  • Høstens studietur for de fire videregående skolene (se Skolenes Moldovatur 2019)
  • Norske optometristudenter på 3 md utveksling i Moldova
  • Optometriutdanningen: Vi er utrolig stolte av at vi har klart å opprette en egen optometriutdanning i Moldova – som per dags dato er uten egne optikere. Utdanningen går sin gang, og har nå ca. 50 studenter fordelt på tre trinn (se saken Flere ungdommer satser på optometristudiet). I praksisperiodene er synssenteret v/ dr. Tatiana Ghidirimschi og optiker/prosjektansvarlig Hans Bjørn Bakketeig aktive med undervisning.

Nye-studenter-2019_HBB

Organisasjonen har dessverre vært nødt til å redusere Hans Bjørn sin stilling til 60 % etter at støtten fra norske myndigheter opphørte 1.1.2019. Vi er likevel ved godt mot, og gjør så godt vi kan for å opprettholde driften. Vi fortsetter kursing av landets øyeleger, og satser på at Moldova om noen år kan klare oppgavene innen synsproblematikk. Hjelp Moldova takker alle givere og samarbeidspartnere for all støtte i 2019. for Hjelp Moldova Ingunn E. Bakketeig