Logo

Siste ukes aktiviteter i Transnistria og Moldova

For noen år siden hadde vi et prosjekt sammen med FN sitt utviklingsprogram i Transnistria, nabostaten til Moldova, som gjaldt synsutredning av barn i barnehagen for synshemmede der. Selv om prosjektet er avsluttet, har vi fortsatt med arbeidet og tar jevnlig turen over grensen. Barnehagen ligger i Tiraspol – den nest største byen i Moldova og hovedstad i "utbryterstaten" Transnistria. Når vi er der, kommer det også elever fra blindeskolen som ligger like ved, til undersøkelse. Det er alltid trivelig å møte barna igjen, og noen av dem blir svært glade når vi kommer. Synstest Synstest_Tiraspol-3 Tatiana Chistol undersøker en av elevene ved blindeskolen. Jente-leser_1  Jente-2_leser For lille Daria er det veldig viktig å pynte seg – så hun har alltid med seg kjole som hun tar på seg før hun kommer til oss. Daria er svært lysømfintlig, og hun har vært pasient hos oss siden hun var liten. Hun snakker ofte om "den snille mannen, forteller moren, og gjensynsgleden er alltid stor. Gjensynsglede I barnehagen har øyelege Oksana gjort en veldig god jobb før vi kommer og plukket ut barna med de mest spesielle behovene. Oksana selv synes det er svært lærerikt å få være med på dette. IMG_2185 Oppsummering av dagens undersøkelser i barnehagen. Denne uken har vi også hatt et møte med rektor ved medisinsk universitet i Chisinau. Han lover at optometriutdanningen vil fortsette etter at de første studentene er uteksaminert neste vår. Vi snakket også om å legge til rette for muligheter for bedre praksisforhold for studentene både i oftalmologi og optometri. Vi har klart å skaffe en fakomaskin til universitetet slik at studentene kan få praksis og øve seg på grå stær-operasjoner. Det er viktig å opprettholde motivasjonen til studentene med tilgang på litt spennende utstyr. I begynnelsen av uken deltok vi på en medisinsk konferanse i Chisinau for øyeleger og barneleger fra hele landet. Konferansen fokuserte på synshjelp og synsrehabilitering av barn. Synssenteret var representert ved Tatiana G. og undertegnede, og vi informerte om synshjelpemidler og viktigheten av en god synsutrening. Det er viktig å spre kompetanse til flere yrkesgrupper, slik at de innser at også synshemmede barn har muligheter. Konferanse_1_w   Konferanse_2_w Til venstre: HBB og professor Eugen Bendelik - til høyre Tatiana Ghidirimschi. Som vanlig har jeg også brukt mye tid på synssenteret med utredninger av personer i alle aldre. Også denne gangen hadde jeg med meg noen få par med briller som var laget i Norge, og det alltid en opplevelse å se gleden når pasientene får nye briller og "plutselig kan se". På grunn av organisasjonens dårlige økonomiske situasjon vil vi dessverre ikke ha mulighet for å gi så mange spesialtilpassede briller og synshjelpemiddel lenger. Dette er trist, for behovet er stort. For øvrig er våren i sterk anmarsj i Moldova, noe som er svært tidlig også her. Temperaturen har vært oppe i 20 grader allerede. Hans Bjørn Bakketeig