Logo

Takknemlige familier i julegaveprosjektet

Som vi skrev i vår sak i januar, kom det inn ca. 35 000,- kroner på julegaveprosjektet. Nå har både Tatiana G. og Liuda på synssenteret fått covid-vaksinen, og kan derfor reise på besøk til familiene som er med i prosjektet. Her er glimt fra noen av besøkene. Pavel bor i Chisinau, er sterkt multifunksjonshemmet og trenger hjelp til de meste. Broren Andrej tar ansvar og gir Pavel god omsorg. Teamet vårt var nylig på besøk og donerte et bidrag til mat, medisiner og strøm. Brødrene er ved godt mot og er svært takknemlige for støtten de får, men gir uttrykk for at de savner besøket fra Norge. Hos Pavel_april 21 Natalia fikk besøk allerede i januar. Natalia har hatt beinkreft og har derfor amputert en fot. Hun bodde tidligere sammen med sin mor i Molovata, men flyttet til sin yngre søster lenger nord i Moldova for ca. ett år siden for å få mer hjelp. Kreften har dessverre spredd seg, så Natalia er nå sengeliggende og i en spesielt vanskelig situasjon. Hun fikk derfor en pengegave fra oss til mat og medisiner. Vi håper at det kan gjøre hverdagen hennes lettere i en periode. Damian (13) har vært pasient hos oss i mange år. Han har sterkt redusert syn, og linsene i øynene hans var i ferd med å løsne. Dr. Jan Askvik ved Bergen Øyelegesenter skaffet nye linser, men resultatet ble dessverre ikke slik vi håpte, så han har bare 1 % syn. Også foreldrene er pasienter hos oss; moren Claudia har ca. 2 % syn, og faren er helt blind. Lillesøster Anna er den eneste med normalt syn, hun ser for hele familien. Familiens blokkleilighet er pusset opp med penger fra tidligere julegaveprosjekt. Nå fikk familien et tilskudd til mat, strøm og husleie. Claudia-og-Damian_2021_w Damian fikk også et nytt elektronisk lesehjelpemiddel. Daniel er klassifisert som blind og ser bare 3–4 %. Også andre familiemedlemmer er synshemmet/blind. Familien bor i Persecina, men Daniel går på blindeskolen i Chisinau. Han tar selv bussen frem og tilbake, ca. 45 minutter hver vei. Julegaveprosjektet dekker bl.a. reiseutgiftene. Daniel-på-synssenteret_april-21_w Også Nelea & Nico og Caraman-familien i Orhei har fått økonomisk bidrag i år. Vi retter igjen en stor takk til alle som bidro i julegaveprosjektet! Vi tar sikte på å få besøkt alle familiene når covid-19-situasjonen bedrer seg og vi igjen kan reise til Moldova. Styret i Hjelp Moldova