Logo

Studietur til Moldova 2013

Vi er to elever fra hver av skolene Langhaugen videregående, Os videregående og Os gymnas, som sammen med lærere fra hver skole, skal få være med på en 5-dagers studietur til Moldova. Skolene våre har valgt organisasjonen Hjelp Moldova som solidaritetsprosjekt (Operasjon Dagsverk) i 2013. Nå skal vi få se hva pengene vi samler inn kan brukes til. Tirsdag 1. oktober Klar-for-Moldova_800 Klokken 0430 står vi klare og forventningsfulle på Flesland før avreise til Moldova. Etter en lang reise kom vi vel frem, og på flyplassen i Chisinau fikk vi en flott velkomst av Hans Bjørn, Galina og Tatjana. Onsdagen startet med fengselsbesøk, hvor de innsatte var i alderen 15-19 år. Der fikk vi møte fanger som sonet for drap og vold. Forholdene var ikke de verste, men det var fælt å se flotte ungdommer med både en vond fortid og framtid. To personer fra Norlam var med på besøket. Norlam jobber for å gi de innsatte utdanning og arbeid i fengselet, slik at de er bedre rustet til å møte et normalt liv etter endt soning. Hanne-utenfor-fengselet_800 Hanne utenfor fengselet. Her var det både geiter og et par løshunder. Etterpå besøkte vi universitetet Ion Creanga, der Galina arbeider. Her fikk vi en fantastisk mottagelse, god kontakt med studentene og en nydelig lunsj. Vi avsluttet dagen på en av studentboligene hvor forholdene slett ikke er slik som hjemme. Her var det tre-fire studenter på hvert rom og 60 på ett kjøkken! Etter denne dagens sterke inntrykk var en av elevenes kommentar: -”Takk til mamma som fødte meg i Norge!” Torsdag 3. oktober startet med et besøk på sykehuset Municipal. Etter dette dro vi til en barnehage for synshemmede. Der sang og danset barna for oss. Vi hadde med oss varme klær, luer og votter, så dette ble et sterkt møte. Gøy-med-såpebobler_800 Barna koser seg og blåser såpebobler medbragt fra oss 🙂 . Sterke inntrykk! Til slutt dro vi til synssenteret der Tatjana og Hans Bjørn jobber. Der fikk fire pasienter utdelt briller, og en av dem var en dame i 30-årsalderen. Hun fikk briller for første gang: styrke minus 13. Hittil har datteren på 10 år måttet leie moren når de skulle ut. Damen fikk forandret synet sitt fra 2 % til nesten 50 %. Da hun fikk brillene på seg, brast hun i gråt, og det gjorde alle vi andre også... Synstesting_500    Endelig-kan-jeg-se_400 Endelig kan jeg se! Se videoklipp fra brilleutleveringen her (av Stian Hofslett Thowsen). -Takk for at du lot oss få oppleve dette! Hilsen Jane, Gro, Eva, Tonje og Hanne