Logo

Pionerarbeid i Moldova:
Klarsignal for optikerutdanning

- Jeg måtte nesten ta en time-out da jeg fikk beskjeden på fredag, sier optiker Hans Bjørn Bakketeig i Hjelp Moldova. I mange år har han jobbet med en rekke hjelpeprosjekter i Europas fattigste land, som til nå ikke har hatt optikerutdanning.  
Siden 2012 har Norges Optikerforbund og Synsinformasjon vært med på laget for å gi befolkningen i landet synshjelp, gi øyeleger kurs i refraksjon, og for å få stablet en skikkelig optikerutdanning på fire år på bena. Nå har det endelig skjedd! Den offisielle godkjenningen kom på plass på fredag. Det har tatt tid, og Bakketeig sier det har vært en utfordring med stadig skifte at politikere og personer i nøkkelroller. I vinter fikk han god kontakt med Statsministerens kontor, og det har tydeligvis hjulpet. 2017 06 26 TG og HBB

Hans Bjørn Bakketeig kan sammen med dr Tatiana Ghidirimshi, leder for Hjelp Moldovas Synssenter, glede seg over nyheten om optometrioppstart ved det medisinske universitet i Chisinau. På litt sikt vil Synssenteret bli universitetsklinikk og gi praksisplass til de nye studentene.

  - Tirsdag om en uke reiser jeg ned igjen, for nå må vi rekruttere studenter. Da gjelder det å komme seg på Frokost-TV og nyhetssendinger og få blest om studiet, sier Bakketeig, som er en kjent og anerkjent mann i Moldova.
2014 06 18 Bryggen Front

Gode samarbeidspartnere: Professorene  Cusnir og Bendelic (til venstre)er de fremste oftalmologene i Moldova. Hans Bjørn Bakketeig i midten. Til høyre oftalmologne Rosu og Cusnir jr. Bildet tatt under et studiebesøk i Bergen.

Han trekker spesielt frem to professorer ved universitetet i Chisinau som pådrivere, og mener det ikke kommer til å bli noen profesjonskamp med øyelegene.

Optikerutdanningen på Kongsberg er tungt inne i prosjektet nå, og dette arbeidet ledes av professor Dick Bruenech. Det vil bli utveksling av både lærekrefter og studenter med Moldova etterhvert. Norske myndigheter har også bevilget et stort beløp for å komme i gang med utdanningen.

2017 06 26 Jan Richard Bruenech

Jan Richard (Dick) Bruenech, professor i okulær anatomi ved HSN, sier til Hjelp Moldova: -Det er særdeles gledelig at det nye optometriprogrammet nå har blitt godkjent av alle formelle instanser. Beslutningen som er tatt kommer som et resultat av et godt og velfungerende samarbeid mellom Help Moldova, Høgskolen i Sørøst-Norge, Norges Optikerforbund og Nicolae Universitetet for Medisin og farmasi. Den målrettede innsastsen fra alle som har deltatt i prosessen har ført til at myndighetene i Moldova har blitt overbevist om at en slik utdannelse vil ha mange gode implikasjoner for nasjonens innbyggere. Det vil ikke bare føre til et nytt helserelatert studietilbud på meget høyt akademisk nivå, men også bidra til å etablere en helt ny profesjon som det per i dag er stort behov for. Samlet sett vil dette kunne bidra til en bedring av helsetjenestene i Moldova. Det er med stor spenning og entusiasme vi ser frem til studiestart.

---------

- Det er utrolig viktig for Moldova å få dette på plass, slik at befolkningen kan få synshjelp, sier Hans Bjørn Bakketeig.

Siden 2012 har innsamlede midler fra Norges Optikerforbund og Synsinformasjon gått til dette prosjektet. Koordinator og leder i NOFs Humanitære utvalg, Anne Jervell, vil gjerne takke bidragsyterne som har hjulpet å relisere prosjektet.

2014 02 15 Anne Jervell, Tatiana, Benelic og Cusnir

Møte med Anne Jervell (til venstre) i lokalene til Norges Optikerforbund for snart tre år siden; dr Tatiana Ghidirimshi sammen med professorene Bendelic og Cusnir. Målbevisst arbeid over lang tid bærer frukter.

- Det er fantastiske nyheter! Det er lagt ned mye arbeid for å få dette til. Til Verdens synsdag også i år vil vi samle inn penger gjennom Optometry Giving Sight som blir kanalisert til Moldova.

For penger vil det fortsatt være behov for.

- Det er nå det virkelige arbeidet begynner. Det er nå vi skal vi levere det vi lover. Vi trenger enormt mye support, og her kan det bli spennende utvekslingsmuligheter også for norske optikere sier Hans Bjørn Bakketeig

  2017 05 28 Front Tom+Cathrine+Dick

Chisinau mai 2017: Professor Jan Richard Bruenech har med seg masterstudentene Cathrine Saastad og Tom Rune Storhaug til Moldova der de gjennomførte feltstudier i samarbeid med Hjelp Moldova og Synsenteret. Her leser de info-avisa til det medisinske universitetet som informerer om nytt optometristudium i Moldova. Da ventet de på endelig avgjørelse om oppstart eller ei. Nå er studiet i boks som trolig det første i sitt slag i landene som tidligere var del av  Sovjetsamveldet. I fremtiden kan vi forvente oss studentutvekslinger begge veier.


Tekst: Norges optikerforbund

Bilder og bildetekster: Kåre Ness