Logo

Reisebrev fra de norske optometristudentene

Vi er fire optometristudenter som hadde 3.års optometripraksis i Moldova. Vi var de første studentene Universitetet i Sør-Norge (USN) sendte i praksis til Moldova. Vårt opphold i Moldova Praksisperioden varte i totalt 3 måneder (fra slutten av januar til april), og store deler av denne tiden var vi på Low Vision-senteret i Chisinau. Det var en lærerik tid hvor vi jobbet på senteret sammen med Hans Bjørn, Tatiana, Tatiana og Liuda. Vi fikk være med til kvinnefengselet i Rusca og screenet de innsatte to ganger. Vi var med på undervisning av optometristudentene i Moldova, og vi var på screening på en barneskole i Molovata og i barnehage nr. 74 i Chisinau. Vi ble også invitert på påske-forestilling i barnehagen med sang, dans og diktlesing. Det var fint å se hvor glade og stolte barna var. Uncover_synstest_3 Vi har sett hvor mye det vi har vært med på, betyr for moldoverne og hvor viktig jobben Low Vision-senteret gjør er. Folk reiser langveis fra for å få hjelp, og de er ekstremt takknemlige. Det var sterkt å være med på utleveringer av briller, hvor disse hjelpemidlene betyr en helt ny hverdag for pasienten. Som en del av praksisen vår skulle vi starte en studentbedrift som vi valgte å kalle Uncover Vision. På grunn av viktigheten med å ha en organisasjon som Hjelp Moldova og Low Vision-senteret i Chisinau, valgte vi å gi 50 % av overskuddet vårt til Hjelp Moldova. Vi lagde en Facebook-side for studentbedriften vår hvor vi oppdaterte om oppholdet vårt. Dersom dere vil se enda mer av hva vi gjorde kan dere se det her https://www.facebook.com/uncovervision. Alle menneskene vi har blitt kjent med via Low Vision-senteret har vært veldig hjelpsomme og imøtekommende. Vi fikk mange tilbud om turer, konserter og museumsbesøk, så de gjorde det de kunne for at vi skulle ha noe å gjøre mens vi var i Moldova og vise oss landet sitt. Vi ble tatt godt imot, og vi er alle enige om at vi har lyst til å reise tilbake til Moldova. Vi takker for tiden vi fikk være på Low Vision-senteret og håper arbeidet vi gjorde fører til at flere studenter velger å ta praksisen sin i Moldova fremover. PS. Vi har overført 6188,37 kroner til Hjelp Moldova som gave fra studentbedriften vår. Håper de kommer til nytte, og det hadde vært ekstra gøy om de kunne gå til Low Vision-senteret. Hilsen Oda, Sondre, Jesper og Nina