Logo

Moldovske studenter på norgesbesøk

– Jeg hadde lyst å bli lege, men synes det er et stort ansvar. Som optiker kan man også hjelpe andre, i tillegg får man jobbet praktisk med hendene, sier Ecaterina, en av de moldovske optometristudentene vi traff på Kongsberg denne uken. Hans Bjørn og undertegnede er innom USN på Kongsberg for å besøke de moldovske optometristudentene som er på et to ukers studieopphold der. Høsten 2017 ble det endelig klart for optikerutdanning i Moldova – et samarbeid mellom medisinsk universitet i Chisinau, Universitetet i Sørøst-Norge (USN) og Hjelp Moldova. 17 elever meldte sin interesse. Når første studieår snart er omme, teller klassen 15 studenter. Da vi var innom universitetet, satt alle dypt konsentrert om arbeidet. Optikerlab-en Bonnie Ucherman er prosjektansvarlig for dette SiU-prosjektet (Senter for internasjonal utdanning). Han underviser i optoteknikk, altså det å lage briller. Her lærer optometristudentene å lodde brilleinfatninger, slipe brilleglass og annet relevant verkstedsarbeid. I løpet av ti dager får de ti ulike oppgaver. – De moldovske studentene er interesserte og dedikerte i sin studie. De går sterkt inn for oppgaven, understreker Bonnie. Adgangskort til verkstedet fra kl. 07 til 24 gjør at studentene kan tilbringe så mye tid de ønsker her. Når de er ferdig utdannet, vil de få et Eurodiplom som gir dem godt nok grunnlag til å jobbe hvor som helst i Europa. Optikerne Gunnar Tveten og Gøril Pharm assisterer i undervisningen. Begge skryter svært over studentene, de er ivrige og flinke. Optikerstudent_1 Hvorfor optometristudie? Ecaterina ble svært glad da det kom tilbud om optometristudie på medisinsk universitet i Chisinau. Også Adriana er svært fornøyd med yrkesvalget sitt. Hun er selv brillebruker og forstår nå mer om optikk i praksis.

Gøril-og-AdrianaGøril og Adriana

Ved-loddeapparatet

Ved loddeapparatet

Per dato er det ingen optikere i Moldova, så dette har vært og er et spennende og utfordrende prosjekt, forteller Hans Bjørn Bakketeig. Når jeg er i Moldova er jeg jevnlig innom sykehuset der de har praksis og trening, og underviser også litt selv. Det var derfor ekstra kjekt å komme innom Kongsberg og hilse på studentene. Stor interesse for nytt årskull i optometri – Til høsten blir det sikkert to klasser, sier lærerne Nellu og Lilia, som er medansvarlige fra universitetet i Chisinau. Vi har ikke optisk verksted i Moldova, så det er fantastisk at studentene har fått mulighet til å komme til Norge for å lære dette. Nå får de se hva optometriyrket betyr i praksis. Tekst og foto: Ingunn E. Bakketeig