Logo

Nytt oppussingsprosjekt på «Mor og barn»-sykehuset i Chisinau

Institutul Mamei si Copilului er det største sykehuset i Moldova og gir service til hele landet. Sykehuset har ca. 2400 ansatte. I tillegg er ca. 300 fagpersoner (leger, jordmødre og sykepleiere) i regionene tilknyttet sykehuset. Forholdene er dessverre dårlige, så det kan være vanskelig å holde god hygiene på de ulike avdelingene.

Skoleprosjektet

De fire videregående skolene i Hordaland som har sin solidaritetsdag til inntekt for Hjelp Moldova, var i fjor med på å pusse opp et behandlingsrom og et toalett på dette sykehuset. Sykehusledelsen og de ansatte er svært takknemlige for arbeidet som er gjort, og påpeker at dette er viktig for å unngå komplikasjoner. Det positive er at når vi pusser opp litt, så ser også sykehuset viktigheten av dette. Dermed tar de selv fatt med oppussing av andre rom. Sist vi var der, var kjøkkenet på en avdeling nyoppusset. Kjøkken I forrige uke var jeg på besøk igjen, og nå har de et stort ønske om å få pusset opp et behandlingsrom på en av barneavdelingene som er mest sårbar for smitte, avdeling for sepsis (blodforgiftning). Vi har bedt om å få et kostnadsoverslag på rehabilitering av dette rommet, i tillegg til et toalett for pasienter. Så med et godt tilbud på oppussing, håper vi å starte arbeidet snart. Barneavd    toalett_barneavd Slik er barneavdelingen for sepsis i dag. Det er også kjekt for de norske skoleelevene å se gode resultater når de er på besøk i Moldova en gang i året. Rundt påsketider skal Hjelp Moldova ha en trailertransport til Moldova. Mye av lasten vil bli gitt til «Mor og barn»-sykehuset, blant annet sykehussenger, møbler og annet. På senteret vårt for synshemmede i Moldova er det stor aktivitet. De siste ukene har vi hatt mange barn til undersøkelse, og vi er svært glade når vi kan bidra til å gi enkeltmennesker et bedre liv med muligheter for skolegang, utdanning osv. For første gang vil nå den moldovske stat være mer ansvarlig for innkjøp av synshjelpemiddel, så gradvis ser vi at staten er mer bevisst på verdien av å ha et tilbud til landets synshemmede. Det går mot vår og lysere tider! Hans Bjørn Bakketeig