Logo

Nytt syn i førjulspresang

På synssenteret i Moldova går arbeidet sin gang. De ansatte, med øyelege Tatiana Ghidirimschi i spissen, står på for å hjelpe blinde og svaksynte med individuelle utredninger. Men det er travelt, den andre øyelegen der er nå i svangerskapspermisjon, og at heller ikke Hans Bjørn Bakketeig er der innimellom, merkes.   –Denne uken har vi hatt pasienter som vi heldigvis har kunnet skaffe briller til fra Moldova, men vi har dessverre en lang liste med nye brillebestillinger som ikke kan skaffes her, forteller Tatiana. Dame  Dame-prøver-filterbrille_c –Fantastisk, nå kan jeg gå til apoteket eller markedet aleine, uten hjelp!, sier denne damen fornøyd. På senteret gjør vi både øyelegevurderinger og optiske undersøkelser der vi vurderer behovet for synshjelpemiddel, enten det er spesialbriller, lupebriller eller lese-tv. –Det verste er at det er mange pasienter som venter på spesialbriller fra Norge, men det er vanskelig å sende brillene av gårde på en trygg måte, så de må kanskje vente til jeg kan reise til Moldova igjen, sier Hans Bjørn Bakketeig. Når det blir, er det ingen som vet. Mann leser med lupe Med leselupe i tillegg til brillen, klarer denne mannen å lese. Mann prøver lese-tv Og denne mannen fikk utlevert et lese-tv som er levert fra Norge tidligere. Her får han opplæring i bruken av det. –Dette er det flotteste og viktigste jeg noen gang har hatt, sier den pensjonerte dyrlegen. Gjennomgangstonen hos de fleste pasientene er: –Dette er utrolig, jeg har fått et nytt liv i julegave! Dame ser seg i speilet Både mottakerne og de ansatte på Low vision-senteret takker organisasjonen Hjelp Moldova for mulighetene for et nytt liv, med skole, utdanning, jobb og fritid.   Ingunn E. Bakketeig