Logo

Studietur til Moldova

Vi er to ungdommer fra Os videregående skole som er så heldige å få være med til Moldova på studietur. Skolen vår valgte nemlig å gi pengene innsamlet på solidaritetsdagen til "Hjelp Moldova". Med oss på turen er også rektor Bjørn Birknes, lærerne våre Ann Haugland og Henrik Lassen, i tillegg til Skjoldvor Haukaas og Åse Hundvin fra organisasjonen, Hanna Bakketeig og Ingunn Bakketeig. Vi vil loggføre hver dag.

Dag 1 - ankomst Chisinau

Endelig ankom vi Moldova, etter en lang dag med ulike flyturer og flytyper. Underveis ble vi bedre kjent med hverandre innenfor gruppen. Vi ble motatt på flyplassen av Hans Bjørn, som allerede hadde vært her nede i ca en uke. deretter bar det avsted til hotellet. Da vi kom på hotellet møttes alle på rommet til Bakketeigen der vi snakket sammen og gikk kort igjennom programmet som vi skal følge her nede. Vi smakte på noe tradisjonell mat laget av to fantastisk snille mennesker som vi kommer til å ha mer kontakt med her nede (Galina og Tatiana, red. anm.). Senere gikk vi ut for å spise middag, og fikk en fin avslutning på en dag som har vært veldig lang for oss alle!

Dag 2 - Besøk til ulike institusjoner

I dag har vi besøkt et sykehus, et synssenter og en barnehage. På sykehuset fikk vi en gjennomgang på hva organisasjonen har gjort for sykehuset og en kort innføring av hvordan det tilførte utstyret fra Norge virker. De ansatte virket veldig fornøyde og var utrolig takknemlige for den hjelpen de har fått. Bare det å se hvor enkle løsninger de har i forhold til Norge, og hvor pengene ikke strekker til er veldig synlig. På kontoret til professoren hang det til og med et norsk flagg, det fikk oss til å føle oss ekstra velkommen! Professor Cusnir med utstyr gitt fra Norge    Til venstre: Professor Cusnir med moderne øyeutstyr fra Norge. - Til høyre: En provisorisk rullestol, kreativt. På synssenteret var vi med å dele ut briller til mennesker som led av mange forskjellige sykdommer, bl.a. diabetes, mennesker i alle aldersgrupper. Det var veldig givende å se hvor glad de ble for å få nytt syn! Det var lett å se hvor de lyste opp av det nye hjelpemiddelet sitt, og da det gikk opp for dem at fremtiden nå kanskje gir nye muligheter både innen utdanning og arbeid.     Til venstre: Tvillingene Georgi og Ion er krye for sine nye briller. - Til høyre: Se hvor tøff jeg ble! I internatbarnehagen for multifunksjonshemmede barn var førsteinntrykket vårt lekeplassen utenfor, den var rett og slett ikke bra. Men da vi ble invitert inn var alt annerledes. Vi fikk servert mat på moldovsk vis, som er med stor gjestfrihet, og vi fikk se hva organisasjonen har gjort for barnehagen. Vi fikk hilse på barna der, og lekte litt med dem. Det å se hvor glade barna var, og hvor åpne og usjenerte de er, var veldig sterkt å oppleve når man tenker på hvordan de bor, i hvert fall med tanke på hvordan de har hatt det før det har blitt pusset litt opp.        Dette har vært en dag full av nye inntrykk, den har vært veldig lærerik og har gitt oss mange nye erfaringer og tanker på hvordan pasienter og barn har det på disse institusjonene. Tekst: Kristine Krokli og John-Arne Rød Foto: Hanna Bakketeig