Logo

Dag 5 – Landsbybesøk

Lørdag 10. september: I dag har vi vært i to landsbyer - to positive besøk. Først til familien Raju - en tuberkoloserammet familie i Gratiesti som fikk nytt hus av organisasjonen for to år siden - etterpå til det foreldreløse søskenparet Ana og Andrej (13 0g 11 år gamle) i Trebuceni. Dette var litt annerledes for oss som hittil bare har sett den store byen, og lite av det store landskapet og jordbruket som finnes her i Moldova. Da vi kom til de forskjellige familiene var vi for eksempel ikke vant med å se dyrene gå rett rundt huset, og hvordan de utnytter hagen sin til siste kvadratmeter til dyrking.    IMG_1263 - Kopi IMG_1439   IMG_1440 På den lokale butikken rekna dei med kuleramme og den gamle vekta var framleis i bruk.   Familien Raiu Den tuberkulose rammede familien Raiu fikk for to år siden bygget et hus av Hjelp Moldova. Vi fikk se hvordan hverdagen deres har forbedret seg siden. De har også fått en ku som de kan melke. Familien hadde nettopp blitt testet, og er nå kurert for tuberkulose. For oss som kommer fra Norge var det utrolig å se hvor primitivt og enkelt de levde. Tidligere har ikke organisasjonen vært så fornøyd med dette prosjektet, men det var denne gangen en positiv opplevelse! Fordi eldste datteren nå har fått seg kjæreste, ønsker hun å ha det ordentlig når han kommer på besøk. De har bodd i det gamle huset om vinteren, fordi de ikke har råd til å betale for gass i det nye huset. Det gamle huset var ikke noe særlig å oppholde seg i! De ble veldig glade da de så at vi hadde med oss mat til dem, og når vi ga fargekritt til de minste barna så de kunne tegne paradis og tegninger utenfor på plattingen!        Det gamle huset og kjøkkenet der.   

Søskenparet Ana og Andrej

Søskenparet Ana og Andrej bor i landsbyen Trebuceni. I fjor høst ble de foreldreløse, men nabokonen tar seg heldigvis av dem på dagtid. Huset de bor i er fint og rent, og ved hjelp av penger som familien selv har spart opp, hadde de nettopp malt kjøkkenet. Ana er nå 13 år og har nå en jobb på pensjonatet i landsbyen, hvor hun serverer og synger for gjestene. Andrej er som 11 åring blitt “mannen” i huset, og gjør det han kan av praktisk arbeid rundt huset og andre steder i landsbyen.  Vi besøkte pensjonatet hvor Ana jobber, og fikk høre sang og smake litt på tomater og andre grønnsaker som de dyrker selv. Pensjonatet har løftet landsbyen betraktelig, i og med at dette gir arbeidsplasser til flere som bor i landsbyen og tiltrekker andre utenfra.    Underholdningsinnslag fra Ana (til venstre) og to andre jenter. Ellers var det mange herlige hvalper som tok mye av oppmerksomheten.    Andrej og Ana bor aleine i huset sitt om natten. Innimellom får de litt hjelp av Catalina. Tekst: Kristine og John-Arne Foto: Hanna Bakketeig