Logo

Verdens synsdag 9. oktober

I anledning Verdens synsdag den 9. oktober, oppfordrer Norges Optikerforbund (NOF) alle sine medlemmer til å gi en synsundersøkelse til prosjekt i Moldova. På denne viktigste synsdagen i året er det ulike aktiviteter i kjedene, i enkeltbutikker og på Høgskolen i Buskerud. Alle medlemmene i NOF har i disse dager mottatt et brev med følgende ordlyd: "Støtt opp om Optometry giving sight Moldova I mange år har norske optikere og bransjen vår bidratt til å redusere antall unødig blinde og svaksynte i verden gjennom organisasjonen Optometry Giving Sight. Målet er å hjelpe folk som ikke har optimalt syn fordi de ikke har tilgang på synsundersøkelse og briller. Illustrasjon_Verdens-synsdag_500 Fortsatt storsatsing i Moldova Sammen skal vi styrke øyehelsetjenesten, og målet er etablering av en fullverdig optometriutdanning i Moldova. Vi nærmer oss, men trenger din hjelp! Basert på frivillighet har den norske optikeren Hans Bjørn Bakketeig drevet øyehelseprosjekt i landet i mange år. Gjennom organisasjonen Hjelp Moldova har han bidratt til å hjelpe tusenvis av synshemmede. Men fortsatt er utstyr til bruk under synsundersøkelser og øyeoperasjoner mangelvare. Selv om hele 10 sykehus nå har operasjonsutstyr for katarakt og andre øyelidelser takket være Hjelp Moldova, er enkelt utstyr som prøvekasse, oftalmoskop, spaltelampe og visustester mangelvare over hele landet. Bakketeig har etablert et nasjonalt senter for synshemmede. I tillegg til pasientbehandling driver senteret med kursing og kompetanseheving for å gi øyelegene kunnskap innen optometri - en kunnskap de rett og slett mangler. Vi er stolte av å være bidragsytere i et prosjekt med å kurse 12 fornøyde øyeleger i fullverdig synsundersøkelse og refraksjon. I løpet av det kommende året skal to nye kurs gjennomføres. Det er optikere som underviser på disse kursene som går over 13 uker. Brien Holden Vision Institute står for viktig støtte og kvalitetssikring. Vi har hatt konstruktive møter med ledelsen ved det medisinske universitetet i hovedstaden Chisinau og med representanter fra myndighetene. De ønsker å etablere en fullverdig optometriutdanning så raskt som mulig, men man kan ikke få på plass en ny profesjon og en utdanning uten midler og utstyr. Dette håper vi at norske optikere, kundene deres og bransjen som helhet kan være med å gi. For at prosjektet skal være bærekraftig er kontakten med lokale myndigheter og grundig planlegging viktig. Prosjektet kvalitetssikres og støttes av Brien Holden Vision Institute, som har lang erfaring med å etablere optometrisk utdanning. Norske myndigheter har også vist stor interesse for prosjektet, og uten betydelig støtte fra Utenriksdepartementet hadde vi ikke kommet like langt. I 2013 bidro Optometry Giving Sight med nesten 400 000 kroner til prosjektet i Moldova. Vi håper på enda sterkere engasjement i 2014. Vær med og hjelp - støtt opp om Optometry Giving Sight og bidra til at tallet på unødvendig blinde og svaksynte i Moldova går ned!"