Logo

Fire flotte fruer jobber
for kvinner i fengsel

Hilde, Marit, Åse og Skjoldvor er fire godt voksne damer som har engasjert seg for de innsatte i kvinnefengselet Rusca i Moldova. Inspirasjonen fikk de etter et besøk i fengselet høsten 2015. Les Skjoldvors forelling om hva de gjorde:   Vi var fire damer som tilbrakte noen dager sammen i Moldova høsten 2015: Åse Hundvin, som i mange år har hatt et brennende engasjement, hennes søster Marit, Hilde Havsgård Ulvesæter som var førstereis, og undertegnede, Skjoldvor Haukås. Vi to sistnente er Soroptimister. (Mer om Soroptimistene under). img_0762

Hilde, Marit og Åse fotografert av Skjoldvor i Moldovas hovudsted Chisinau.

I Moldova besøkte vi fattige  familier, Synsenteret, et sykehus, Barnehage nr 74 og kvinnefengselet Rusca. Det var første gang jeg var i fengsel, og det gjorde et stort inntrykk å se hvordan fangene hadde det. 2014 04 Risca Fengsel Skilt Ute

Tykke murer og strømførende piggtråd rundt kvinnefengselet Rusca med nær 300 fanger. (Foto: Kåre Ness)

"Me må da kunne gjere noke, " som Marit sa. Og den tanken holdt vi også etter at vi kom hjem. Vi møttes hos hverandre og tenkte tanker sammen om hva vi kunne gjøre. Det vi så og hørte var at det var lite å beskjeftige seg med. De laget ting og pyntet med noe som for oss var boss. Noe som viste stor kreativitet, og vi tenkte at de må få noe annet å gjøre. 2014 04 Risca Fengsel Sydamer

Fra systuen i Rusca der en del av fangene jobber på dagtid med å sy uniformer. (Foto: Kåre Ness)

De første tankene var garn, strikkepinner, broderistoff etc. Vi lagde et loddsalg og planla et lite marked. Vi håpet på å få inn 20.000 kroner Loddsalget gikk over all forventning og vi fikk inn ca 16.500 kroner. DSC_0843

Noen av de innsatte jobber med å dyrke grønnsaker om sommeren. (Foto: Kåre Ness)

I november hadde vi Damenes marked og dette var noe nytt og veldig spennende. Hele hybelleiligheten hjemme hos meg ble fylt med stativer fulle av nydelige kjoler, bluser og skjørt, flotte sko og en hel smykkebutikk! Samtidig hadde vi nytt håndarbeid og kort å selge. Vi hadde bakt boller og kokt kaffe, og invitert venner og bekjente  til markedet. Det ble fire aktive timer og vi satt igjen med 18.200 kroner. Fantastisk synes vi selv! img_1083

Mye brukt, kjolesalget gikk strykende!

Vi har jevnlig kontakt med Siri Fjørtoft, fengselsansvarlig i Norlam, (mer om Norlam under) og  som er vår representant i fengselet. Siri vil stå for igangsetting av aktiviteter av ulikt slag. Og her skal sies at vi har skaffet henne en dårlig betalt ( ingen ting) ekstrajobb og vi er kjempeglade for at hun tar den. Uten henne hadde dette ikke vært mulig. img_1086

Noe nytt: Labber i vakre farger!

Vi gir pengene gjennom  Hjelp Moldova, og de har i første omgang overført loddpengene til Siri. Så ser vi hvilke prosjekter som lar seg gjennomføre og hva de vil koste. Om det blir penger til overs, vil de gå til prosjekter som Hjelp Moldova har. img_1082

Diamanter og juveler til en rimelig penge!

img_1089

Og ikke minst,  sko til fest og fritid!

.

.

Om Soroptimistene:

Soroptimist

.

Om NORLAM:

NORLAM

.

.

Tekst og bilde: Skjoldvor Haukaas